Elke vrouw heeft pijn tijdens de bevalling. Er zijn veel vrouwen die op zien tegen de pijn. Dat is normaal, het is ook spannend hoe het gaat voelen en hoe je ermee om zal gaan.
Er zijn een aantal manieren om met de pijn om te gaan.
- Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld onze voorlichtingsavond te bezoeken, een zwangerschapscursus te volgen, boek over bevallen te lezen of een geboorteplan (verwijzing naar dit kopje) te maken.
- Zorg voor rust: in een rustige omgeving is de kans op aanmaak van endorfines het grootst. Endorfines zijn de hormonen die een deel van de pijn verzachten en zorgen dat je meer ontspant. Op het moment dat er onrust is in de omgeving, of wanneer je bang bent, maak je meer adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat de aanmaak van endorfines afgeremd wordt.
- Zorg voor warmte: warmte (een douche, een bad, een kruik) zorgt ook voor ontspanning en demping van de pijn.
- Zorg voor iemand die je ondersteunt: vrouwen die iemand hebben die hun goed ondersteunt kunnen beter met de pijn omgaan en hebben minder behoefte aan pijnstilling.
- Probeer verschillende houdingen.
- Let goed op je ademhaling: probeer zo rustig mogelijk te blijven ademen.
- TENS apparaat. De TENS-therapie is een pijnbestrijdingsmiddel dat tijdens de bevalling kan worden ingezet. TENS werkt door het uitzenden van kleine stroomstootjes waardoor de pijn van de weeën enigszins wordt onderschept. De verloskundige heeft het apparaat bij. De plakkers zijn eenmalig te gebruiken en is beschikbaar voor 16,50 (naderhand ontvang je een factuur). Zie deze link voor meer informatie.
Verschillende vormen van pijnbestrijding.
Mocht medicamenteuze pijnbestrijding nodig zijn, dan wordt je tijdens de bevalling altijd overgedragen aan de klinisch verloskundige en eventueel de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van pijnstilling en er zal in overleg besloten worden wat het beste bij jouw situatie op dat moment past.
Voorafgaand aan de toediening van pijnstillende medicatie, wordt altijd de conditie van je kindje gecontroleerd d.m.v. een hartfilmpje. Omdat elke vorm van medicatie ook bij de baby terechtkomt, is het van belang dat het kindje zich lekker voelt in je buik.
Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling, namelijk de ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanyl.
Zorg dat je goed voorbereid bent
Je kunt op voorhand al kiezen of je pijnbestrijding wil, maar je kunt ook besluiten af te wachten hoe de bevalling verloopt en pas tijdens de bevalling besluiten of pijnbestrijding nodig is.
Tijdens het spreekuur rond 30 weken adviseren we om de folder pijnbestrijding door te nemen (zie rechts).
Deze folder geeft informatie over de vormen van pijnbehandeling, zowel niet-medicinaal als medicinaal.