skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Controles

De eerste controle vindt plaats rond 7 á 9 weken zwangerschap. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken. Tijdens dit telefonisch contact zal de assistente vragen naar de eerste dag van je laatste menstruatie. Tevens is de vraag om bij de eerste controle je identiteitsbewijs en verzekeringspas mee te nemen.

De intake

De eerste controle (50 min.) is uitgebreider dan de vervolgcontroles (10 min.). Er worden veel vragen gesteld, met name over je gezondheid. Tevens wordt je bloeddruk en gewicht gemeten en zal er uitleg worden gegeven over de termijnecho, bloedonderzoek en indien je wenst zal er informatie over de nekplooimeting (combinatietest) en Niet-Invasieve Prenatale Test op het syndroom van Down en Patau- en Edwardssyndroom gegeven worden. Indien je tijdens de intake meer informatie hierover wenst is het van belang om vóór de intake alvast op de volgende site te kijken: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Het is handig als je de volgende gegevens noteert voordat je bij ons op controle komt:

  • Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Heb je voor die tijd de anticonceptiepil geslikt?
    Zo ja, tot wanneer is er anticonceptie gebruikt?
  • Was je doorgaans regelmatig ongesteld?
  • Hoe lang was de menstruatiecyclus? (Je telt de 1e dag van de menstruatie tot de 1e dag van de volgende menstruatie. Normaal gesproken duurt een cyclus rond de 28 dagen).
  • Wanneer heb je een zwangerschapstest gedaan?
  • Voor een goede begeleiding van de zwangerschap is het van belang te weten of er bepaalde (erfelijke) ziekten of aandoeningen in de familie voorkomen.
  • Je bepaalde aandoeningen hebt of hebt gehad.
  • Je bepaalde gewoontes hebt die risico’s kunnen meebrengen voor de zwangerschap (roken, alcohol-, drugs- en medicijngebruik).

Tijdens de eerste controle worden er dus veel vragen gesteld en krijg je informatie over je zwangerschap. Tijdens deze controle is het nog niet mogelijk om met de doptone naar het hartje van je kindje te luisteren. Doorgaans is dit pas mogelijk na 12 weken.

Vervolgcontroles

Vanaf september 2024 bieden we 2 soorten controles aan. De reguliere controles of centering pregnancy (groepscontrole).

Reguliere controles:

De vervolgcontroles duren meestal 15 minuten en vinden plaats volgens onderstaand schema

  • tot 24 weken om de 4 weken
  • tot 30 weken om de 3 weken
  • tot 36 weken om de 2 weken
  • vanaf 36 weken iedere week

Met 35 of 36 weken zwangerschap bespreken we de bevalling. Naast belinstructies, voeding, hielprik en andere praktische zaken kunnen de manier van bevallen, plaats van bevalling, mogelijkheden voor pijnbehandeling en angst voor de bevalling besproken worden.

Van het controleschema kan worden afgeweken indien jij of de verloskundige dit nodig vindt.  Als je meer tijd wil reserveren voor een consult dan kun je dit aangeven bij het maken van de vervolgafspraak.

Tijdens de controle is alles bespreekbaar. Zowel vragen over bijvoorbeeld voeding, levensstijl en werk, maar ook wensen, bezorgdheid, problemen en klachten kun je met ons bespreken.

Centering Pregnancy 

Naast de standaard controles bieden wij vanaf september 2024 groepsconsulten aan, dit heet Centering Pregnancy. Deze aanpak biedt een unieke en waardevolle ervaring voor aanstaande ouders.

Wat is Centering Pregnancy?

Centering Pregnancy is een innovatieve manier van zwangerschapszorg die gericht is op het creëren van een ondersteunende en informele omgeving. In plaats van traditionele één-op-één afspraken met de verloskundige, komen zwangere vrouwen in groepen samen. Deze groepen bestaan uit vrouwen die ongeveer in dezelfde zwangerschapsfase zitten, wat een gevoel van verbondenheid en gemeenschap bevordert.

Wat je kunt verwachten.

Tijdens de groepsbijeenkomsten van Centering Pregnancy ontvang je naast medisch advies ook veel waardevolle informatie. De bijeenkomsten zijn een mix van gezondheidscontroles, educatie en het delen van ervaringen in een vertrouwelijke setting. Elke bijeenkomst behandelt onderwerpen die belangrijk zijn voor de zwangerschap en de voorbereiding op het ouderschap. Denk hierbij aan voeding, bevalling, borstvoeding en het zorgen voor de pasgeborene.

Bovendien is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met andere aanstaande moeders. Dit netwerk van steun is een essentieel onderdeel van de Centering Pregnancy-ervaring en kan bijdragen aan zelfvertrouwen en welzijn.

Voordelen van Centering Pregnancy

  1. Gedeelde ervaringen: Je staat er niet alleen voor! Door ervaringen te delen met andere zwangeren, ontstaat er een sterke gemeenschap.
  2. Persoonlijke aandacht: Ondanks dat je in een groep bent, is er volop ruimte voor persoonlijke aandacht en vragen.
  3. Betere voorbereiding: Je krijgt uitgebreide informatie en tools aangereikt om de zwangerschap en bevalling goed voor te bereiden.
  4. Uitgebreid contact met je verloskundige: de groep wordt begeleidt door dezelfde verloskundige. Na 36 weken krijg je reguliere controles en kun je ook kennismaken met de andere verloskundigen.
  5. Verhoogde betrokkenheid: Je speelt een actieve rol in je eigen zorgproces, wat kan leiden tot meer inzicht en controle over de zwangerschap.
  6. Vaste dag en tijdstip, makkelijk vooruitplannen: data en tijden krijg je te horen ttv de intake. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur.

Heb je vragen of wil je meer weten over Centering Pregnancy? Neem gerust contact met ons op.
Wij kijken ernaar uit om je te verwelkomen in onze Centering Pregnancy-groep!

×Close search
Search