Onder invloed van het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten tijdens je zwangerschap slapper. Dit vergroot de kans op aambeien.
Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg jeuken en veroorzaken bij harde ontlasting veel pijn. Persen kan de klachten verergeren.
Tips
– Kies verzelrijk voedsel
– Drink veel water
– Train je sluitspier
– Beweeg regelmatig
– Ga rustig op het toilet zitten
Je groeiende baarmoeder hangt aan 4 banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.
Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. De extra afscheiding komt door de verhoogde doorbloeding in het bekkengebied en de vagina. Als de afscheiding niet vies ruikt, is het niet erg.
Is er sprake van een vaginale schimmelinfectie dan kun je bij de huisarts een medicatie (crème, vaginale tablet) krijgen. Ook kun je bij de drogist of apotheek zelf medicatie kopen. Kijk altijd op de bijsluiter of vraag aan de apotheek welke je mag innemen tijdens een zwangerschap.
Tip
Gebruik geen inlegkruisjes, dan gaat het alleen maar broeien.
Neem contact op met ons op indien je pijn, jeuk, een branderig gevoel en/of abnormale geur of kleur van de afscheiding hebt
Je groeiende baarmoeder hangt aan 4 banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.
Als je zelf bepaalde besmettelijke kinderziektes krijgt tijdens je zwangerschap, dan kan dit gevolgen hebben voor je kind. Het gaat om ziekten waarbij je vlekjes op de huid krijgt, zoals waterpokken, rode hond en de vijfde ziekte. Heb je zelf deze ziektes nooit doorgemaakt en ben je in contact geweest met iemand die deze besmettelijke ziekte heeft? Neem dan contact op met je huisarts of ons.
Last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kun je last hebben van bloedarmoede. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken.
In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Hb is nodig om zuurstof via het bloed naar de cellen in het lichaam te vervoeren. Het Hb-gehalte is de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Tijdens de zwangerschap is het Hb-gehalte altijd wat lager dan buiten de zwangerschap. Dat komt omdat je in je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt, met verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen.
Symptomen
Symptomen van een bloedarmoede kunnen zijn; gevoel van flauwvallen, kortademigheid, hartkloppingen, weinig eetlust, vermoeidheid, transpireren, duizeligheid, oorsuizen, bleekheid, hoofdpijn en een versnelde hartslag (bij ernstige bloedarmoede).
Let op: Deze klachten komen in de zwangerschap ook vaak voor zonder bloedarmoede. Bovendien geeft bloedarmoede meestal pas klachten als het Hb-gehalte erg laag is.
Voorkomen
Bloedarmoede is niet altijd te voorkomen. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe voldoende bouwstoffen binnen om rode bloedcellen (en hemoglobine) aan te maken. Als je veel vitamine C bij je maaltijden eet of drinkt, neemt je lichaam de ijzer uit de voeding sneller op. Melkproducten, koffie en thee bij de maaltijd remmen de opname van ijzer juist.
Voeding
Heb je een laag Hb-gehalte, eet dan vooral ijzerrijke producten. Veel van deze producten bevatten ook foliumzuur en vitamine B11.
– Graanproducten: bruin- of volkorenbrood, volkorenpasta, muesli, zilvervliesrijst.
– Vlees, vis (vooral kabeljauw, haring en sardientjes) en eieren
– Aardappelen en peulvruchten (bruine en witte bonen, linzen en sojabonen)
– Groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten, tomatenpuree
– Appelstroop, gedroogd fruit (abrikozen en vijgen) en noten
Medicijngebruik bij bloedarmoede
De behandeling van bloedarmoede hangt af van de oorzaak. Bij een ijzertekort kan je verloskundige ijzertabletten voorschrijven. In alle andere gevallen zal je huisarts een behandeling met je afspreken.
Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens je zwangerschap. Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger.
Tips
– Poets je tanden twee keer per dag met een zachte tandenborstel
– Flos elke dag
– Neem bij pijn contact op met je tandarts
Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.
Heb je tijdens jouw zwangerschap bloedverlies en ben je ongerust dan mag je altijd contact met ons opnemen.
Maar liefst 50 tot 75 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van maagzuur. Meestal begint dat al in de vijfde maand en naarmate je zwangerschap vordert kan het erger worden.
Tips:
– Het laten staan van te vet eten, uien, pittig gekruid eten en sterke koffie
– Probeer eens zes kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote
– Zuivelproducten zoals vanillevla kunnen verlichting bieden
-Eventueel maagzuurremmers, zoals Rennie of Antagel. Dit kan voor zover bekend zonder gevaar, overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.
Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Dit is niet goed voor je kind. Tijdens de zwangerschap kan diabetes ontstaan, ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd.
Zwangerschapsdiabetes komt bij 1 op 50 zwangere vrouwen voor. Meestal ontstaat dit tussen de 24 en 28e zwangerschapsweek. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker goed te houden. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door je alvleesklier. Insuline zorgt voor opname van suiker in de lichaamscellen, waardoor het suikergehalte in het bloed daalt. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of onvoldoende. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Als er te veel suikers in het bloed blijven, kan dit door de placenta naar de baby gaan.
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes is een milde vorm van suikerziekte en is vaak goed te behandelen. Je blijft dan meestal onder behandeling van je verloskundige in samenwerking met een diëtiste. De behandeling bestaat meestal uit een dieet en voldoende beweging. Verder controleert je verloskundige vaker je bloedsuikers. Alleen in ernstige gevallen is extra insuline nodig. Is dat het geval, dan word je verwezen naar een gynaecoloog voor de begeleiding van de zwangerschap.
Risico’s
– Hoog geboortegewicht.
– Na de geboorte maakt het kind zelf te veel insuline aan waardoor de bloedsuiker daalt. Om dit te compenseren zou je baby grote hoeveelheden melk moeten drinken, maar dat kan een pasgeborene nog niet. Een te lage bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de hersenen, daarom wordt een kind met een te laag bloedsuiker opgenomen in het ziekenhuis.
Risicofactoren
Je hebt meer kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen wanneer:
– Je overgewicht hebt, al voor de zwangerschap
– Je een vader, moeder, broer of zus hebt met suikerziekte
– Je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn
– Je eerder een baby kreeg van meer dan 4500gr
– Je al eerder zwangerschapsdiabetes had
– Je afkomstig bent uit bepaalde landen
Symptomen
Veel dorst en veel drinken, vaak moeten plassen en vermoeidheid kunnen symptomen zijn van zwangerschapsdiabetes.
Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden. Dit heet hoge bloeddruk of hypertensie. Vaak heb je geen klachten en merk je er niet zo veel van. Hoge bloeddruk is op zich niet gevaarlijk. Afhankelijk van wanneer het optreedt tijdens de zwangerschap, zul je extra in de gaten gehouden worden. Want heel soms kun je wel klachten krijgen en moet er snel ingegrepen worden. 1 op de 20 vrouwen krijgt een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Hierbij is je bloeddruk continu (tenminste twee keer met een tussenpoos van minimaal 6 uur) groter of gelijk aan 140/90. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is op zich geen groot probleem. Maar het lastige is, dat hoge bloeddruk opeens kan ontaarden in een ernstige ziekte. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling of in het kraambed gebeuren. Als je een hoge bloeddruk hebt, houdt je verloskundige je extra in de gaten. Ze controleert vaker je bloeddruk en je urine op eiwitten. Ook vertelt ze je welke klachten je kunt krijgen, hoe je deze in de gaten moet houden en wanneer contact op te nemen.
Blijkt je bloeddruk te hoog te zijn dan wordt je voor consult gestuurd naar de gynaecoloog. Aldaar word alles uitgebreider bekeken en wordt er een beleid bepaald.
Pre-eclampsie en HELLP-syndroom
Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom hebben ook te maken met een te hoge bloeddruk. Ernstige vormen hiervan kunnen wel gevaar opleveren voor jezelf en je zwangerschap. Gelukkig zijn deze vormen zeldzaam.
Bij pre-eclampsie heb je naast een hoge bloeddruk ook eiwit in je urine. Dit eiwit komt in je urine omdat je nieren niet meer goed werken. Dit kun je zelf niet testen. Je kunt wel klachten krijgen, maar het hoeft niet.
Bij eclampsie krijgt je naast een hoge bloeddruk ook stuipen. Vaak gaan er klachten zoals hevige hoofdpijn of problemen met zien aan de stuipen vooraf, maar het hoeft niet.
Van het HELLP-syndroom is nog niet goed duidelijk hoe het ontstaat, maar het wordt ondergebracht bij bloeddruk aandoeningen. HELLP staat voor Hemolyse (afbraak van de rode bloedcellen) Elevated Liver enzymes (verhoogde leverenzymen) en Low Platelets (een laag aantal bloedplaatjes). Je voelt je heel snel heel ziek en moet meteen opgenomen worden in het ziekenhuis. Bij de volgende symptomen moet je direct contact opne
Symptomen
De volgende klachten kunnen ontstaan door een te hoge bloeddruk:
– Hevige pijn in je onderbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen
– Misselijkheid en/of braken
– Hoofdpijn
– Sterretjes of wazig zien
– Slecht kunnen verdragen van licht
– Een opgeblazen gezicht of handen/enkel (door vocht vasthouden)
– Griepachtig gevoel zonder koorts
– Stuipen
Wanneer je deze klachten hebt in combinatie met een hoge bloeddruk en/of eiwit in de urine, dan zal de verloskundige je waarschijnlijk direct verwijzen naar het ziekenhuis.
Behandeling
Wanneer alles duidt op een te hoge bloeddruk zul je medicijnen krijgen. Medicijnen voorkomen dat een hoge bloeddruk niet erger wordt, maar halen de oorzaak niet weg. Zwangerschapshypertensie gaat alleen over door te bevallen. Bij ernstige klachten wordt de bevalling daarom ingeleid.
Je lever kan door alle hormoonveranderingen minder goed functioneren. Hierdoor komen er meer galzouten in de bloedbaan en dat kan jeuk veroorzaken. Vroeg of laat in de zwangerschap krijgt 20% van de vrouwen te maken met een vorm van zwangerschapsjeuk. Vaak begint het op je buik en breidt het zich uit over je hele lichaam. Huiduitslag komt niet vaak voor in combinatie met de jeuk.
Tips
– Draag katoenen kleren
– Probeer niet te krabben
– Neem wisselbaden waarbij je eindigt met koud water
– Leg ijskompressen op je huid
– Drink minimaal 2 liter water per dag om afvalstoffen beter af te kunnen voeren
– Neem geen koffie, thee (wel kruidenthee), alcohol, cacao, tabak en suiker
Heb je een vorm van huiduitslag dan is het verstandig dit aan je verloskundige te laten zien.
Vooral in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven.
Tips
– Eet voordat je opstaat al iets lichts zoals een cracker of beschuitje en sta daarna rustig op
– Drink geen koffie of cola
– Eet geen te vet, gasrijk (kool) of zout voedsel
– Eet kleine beetjes verdeeld over de dag. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt
-Ben je extreem misselijk? Neem dan contact op met je huisarts
Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken.
Tips
– Eet vezelrijk voedsel, zoals rauwkost, fruit en volkoren
– Zorg dat je ongeveer twee liter per dag drinkt
-Blijf in beweging
-Roosvicee laxo
Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan. Dit wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd.
Tips
– Gebruik zonnebrandproducten
– Blijf in de schaduw
– Draag een hoed
Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen. Wisselende stemmingen zijn normaal. Niet alleen voor jou, ook voor je partner.
Als je echt niet blij kunt zijn en je veel zorgen maakt, bespreek dit dan met je verloskundige.
Depressie
Iedere vrouw heeft tijdens de zwangerschap wel een last van onzekerheid, twijfels of voelt zich somber. Dat hoort erbij. Ongeveer 10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen heeft echter last van psychische problemen. Ze voelen zich regelmatig somber en krijgen soms zelfs te maken met een depressie.
Als je vaak moet huilen, je heel ellendig voelt en je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft, is het belangrijk dit te delen. Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je geen plezier hebt in dingen, geen eetlust hebt en alleen maar aan sombere dingen kunt denken is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij je huisarts terecht voor een doorverwijzing voor goede hulp.
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Blijven ze daarna nog zichtbaar dan zijn er ook mogelijkheden om ze te laten verwijderen.
Tips
– Zorg dat je regelmatig beweegt
– Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen
– Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen hoog te leggen
– Het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen
Door de snelle groei van je buik en borsten kunnen elastische vezels van je huid scheuren, waardoor paars-rode strepen ontstaan.
Na verloop van tijd vervagen deze strepen en worden lichter van kleur, maar zullen nooit helemaal meer verdwijnen.
Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat je steeds groter wordende baarmoeder op je blaas drukt, doordat de urineleiders wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is.
Blaasontsteking
Als je heel vaak moet plassen en als het plassen pijnlijk is, kan dat door een blaasontsteking komen. Wanneer je niet helemaal ‘uitplast’, is de kans op een blaasontsteking groter.
Vermoed je een blaasontsteking, breng dan een potje met urine voor controle naar de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, krijg je een antibioticakuur. Geef aan dat je zwanger bent, dan krijg je antibiotica wat geen risico’s met zicht meebrengt voor het kind.
Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Veel vrouwen kunnen de hele dag door slapen. Dat komt door hormonale veranderingen. Zelden is bloedarmoede de oorzaak.
Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Dit kan gemiddeld wel twee tot drie liter zijn. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap merk je dit aan gezwollen handen, voeten en gezicht. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.
Tips
– Blijf goed drinken
– Beweeg regelmatig
– Leg je benen wat hoger als je zit of ligt